Gatunki kawy: Arabica i Robusta
Różne kawy, dwa ziarna
Rośliny kawowca występują w dziesiątkach różnych odmian. Mimo to, na rynku kawowym znajdują się tylko dwie: Arabica i Robusta. Jaka jest między nimi różnica i która z nich odpowiada za piękną cremę na powierzchni naparu? Poniżej znajdziesz odpowiedź!
Wygląd ziaren
Uprawa
Największe plantacje są w: Brazylii, Etiopii, Indonezji.
Największe plantacje są w: Wietnamie, Brazylii, Ugandzie, Kamerunie.
Smak i zawartość kofeiny
Arabica jest łagodna. W naparze z tego ziarna niekiedy wyczuć można korzenny lub czekoladowy posmak. W ziarnie Arabica znajduje się 1-1,5% kofeiny.
Robusta jest mniej delikatna. Ma ostrzejszy, bardziej wyrazisty i nieco cierpki smak. Silniej pobudza, ze względu na większą zawartość kofeiny. To właśnie Robusta odpowiada za cremę, powstającą na powierzchni naparu. Zawartość kofeiny w ziarnie sięga do 2,5%.
Arabica jest bardziej wymagająca w uprawie, co wpływa na jej wysoką cenę. Mimo to wciąż jest to gatunek dominujący w stosunku do Robusty, ponieważ jej udział w światowym rynku produkcji kawy wynosi aż 70%.