Gatunki kawy: Arabica i Robusta

2020-09-16
Gatunki kawy: Arabica i Robusta

Rośliny kawowca występują w dziesiątkach różnych odmian. Mimo to, na rynku kawowym znajdują się tylko dwie: Arabica i Robusta. Jaka jest między nimi różnica i która z nich odpowiada za piękną cremę na powierzchni naparu? Poniżej znajdziesz odpowiedź!

 




Wygląd ziaren

Ziarna Arabiki są lekko podłużne, płaskie i zielonkawe.
Ziarna Robusty są mniejsze, nieco bardziej owalne, w kolorze od bladozielonego po szary.
 

Uprawa

Arabica uznawana jest za kawę najwyższej jakości. Niestety jednak jest wymagająca w uprawie. Rośnie w górskich rejonach, na wysokościach od 1 do 2 tys. m n.p.m. Wymaga niskiego pH, regularnych opadów i temperatury od 15 do maksymalnie 30°C. Drzewko osiąga 3-5 m wysokości, łodyga jest prosta, równa, ma długie cienkie gałązki. Roślina Arabiki jest mniej odporna na choroby i szkodniki, ma dłuższy okres wegetacji.

Największe plantacje są w: Brazylii, Etiopii, Indonezji.

Robusta jest mniej wymagająca do uprawy. Rośnie na całym świecie, w regionach strefy międzyzwrotnikowej. Jej drzewka rosną szybciej i są większe (osiągają od 7 do 13 m wysokości). Nie wymaga tak wysokich terenów, jak Arabica. Rośnie w bardziej dostępnych rejonach, na wysokościach od 200 do 900 m n.p.m w stałym klimacie i w temperaturze ok. 24-30°C.  Roślina Arabiki ma po 44 chromosomy w każdej komórce, a Robusta o połowę mniej. Dlatego łatwiej się ją uprawia i jest bardziej odporna na szkodniki i drobnoustroje chorobotwórcze.


Największe plantacje są w: Wietnamie, Brazylii, Ugandzie, Kamerunie.
 

Smak i zawartość kofeiny

Różnica w smaku pomiędzy tymi gatunkami ziaren jest wyczuwalna dla każdego.
Arabica jest łagodna. W naparze z tego ziarna niekiedy wyczuć można korzenny lub czekoladowy posmak. W ziarnie Arabica znajduje się 1-1,5% kofeiny.

Robusta jest mniej delikatna. Ma ostrzejszy, bardziej wyrazisty i nieco cierpki smak. Silniej pobudza, ze względu na większą zawartość kofeiny. To właśnie Robusta odpowiada za cremę, powstającą na powierzchni naparu. Zawartość kofeiny w ziarnie sięga do 2,5%.
 
Arabica jest bardziej wymagająca w uprawie, co wpływa na jej wysoką cenę. Mimo to wciąż jest to gatunek dominujący w stosunku do Robusty, ponieważ jej udział w światowym rynku produkcji kawy wynosi aż 70%.
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2020
Zaufane Opinie IdoSell
4.80 / 5.00 175 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2020-04-05
szybka dostawa, produkt bardzo dobry
2020-04-20
Towar zgodny z o opisem, szybka wysyłka. Polecam
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixel